Elektrik ve Elektronik > Devre Tasarım ve Üretimi
dönem projesi
Proje ID: #278
|
Bütçe: Belirtilmemiş |
Süre: Belirtilmemiş |
Yayın: 3587 gün önce
|
Rapor : Evet
Proje notu; %25 Tasarım, %20 Özgünlüğü, %30 Çalıştırılması (Simülasyon ve Deney), %25 Sonuç raporundan oluşmaktadır.
Proje bilgileri: 220 Vrms / 50 Hz şebeke geriliminden -15 - +15 V arasında değişebilen regüleli DC gerilim üreten devre tasarlanacaktır. Tasarlanacak devrede olması gereken özellikler aşağıda verilmiştir.
Yük akımında 1 A elde edilecektir.
Regülatöri LM137 veya eşdeğeri bir tümdevre kullanarak ya da transistörlerle tasarlayabilirsiniz.
Çıkış kısa devre edilse dahi regülatör zarar görmeyecektir. Sürekli kısa devrede tutulduğunda da devre zarar görmeyecektir.
Cihaz çıkış akımının en fazla 1.2 A olması istenmektedir. Hiçbir şart altında (kısa devre edilse dahi) çıkış akımı 1.2 A’i aşmayacaktır.
Kullanılan bütün elemanlar (transistor, direnç, kondansatör, zener vs.) ticari ürün olmalıdır.
Yarıiletken malzemelerin katalog bilgileri temin edilmiş olmalıdır. Tasarımda kullanılan entegre, transistör, diyot, zener diyot vs. parametreleri katalogdan elde edilecektir.
Giriş gerilimi ±%10 değişmektedir (220V±%10). Giriş bu aralıkta değişirken çıkış -15 - +15 V ± %2 aralığında kalmalıdır. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır.
Transformatör olarak Laboratuvarda bulunan kademeli transformatör kullanılabilir. Bu transformatörün 220 Vrms giriş, 3, 6, 9, 12, 15 ve 24 Vrms çıkışları bulunmaktadır. Ara değerler elde etmek mümkündür. Yani 6 ile 24 volt uçlarından çıkış alınırsa 18 V elde edilebilir.
Devrede zener ve transistör gibi ısınan elemanların sıcaklıkları ortam sıcaklığının en fazla 40° üzerine çıkmalıdır. Böylece 60°C ortam sıcaklığında silikon sıcaklığı 100°C’yi aşmayacaktır.
Çıkış dalgacık gerilimi tepeden tepeye 0.1 V’u aşmamalıdır. (Filtre kondansatörü değil!)
Tasarladığınız devrenin maliyetini hesaplayınız.
Laboratuar dersinde tasarlanan devre prototipi test edileceğinden eleman seçimini dikkatle yapınız. Kullandığınız malzemelerin satın alınabilir olduğundan emin olunuz.
Projeler 5 kişilik gruplar halinde yapılacaktır.
Analitik tasarım: İstenen şartları sağlayan doğrusal gerilim regülatörünün tasarımını yapınız. Tasarım aşamalarını raporunuzda belirtiniz. Tam devre şemasını ve bütün eleman değerlerini belirleyiniz.
Simulasyon çalışması: Tasarladığınız devrenin simülasyonunu istediğiniz bir paket programı kullanarak yapabilirsiniz. Tasarımınızın sağlaması gereken şartları simülasyon ile test edip sonuçları raporlayınız.
Testler: 29 Aralık 2014 tarihindeki laboratuvar dersi dönem projelerine ayrılmıştır. Laboratuvarda monofaz bir varyak ile tüm tasarımlar aynı anda aşağıdaki testlere tabii tutulacaktır. Tasarımın başarılı olabilmesi için her testi başarıyla geçmesi gereklidir. Testler sırayla uygulanır.
Test No
Giriş Gerilimi
Yük
Ölçüm
Test 1
220 V
Boşta
Çıkış Gerilimi (-15 - +15V ± %2 olmalıdır)
Test 2
220 V
6 Ohm
Çıkış Gerilimi (-15 - +15V ± %2 olmalıdır ve yük akımı 1 A olmalıdır)
Test 3
220 V
Kısa devre
Kısa devrede 5 dk beklendiğinde devre arızalanmamalıdır
Rapor:
Projede, Sonuç Raporu 05 Ocak 2015 gününe kadar teslim edilmelidir. Rapor kapak formatı ekte verilmiştir. Raporların çıktıları, tarih basılarak posta kutusuna bırakılmalıdır. Sonuç raporuna ait tüm dosyalar - simülasyon dosyalarıyla birlikte - sıkıştırılmış olarak (*.zip veya *.rar formatında) e-mail ile gönderilmelidir.
Yapılan çalışmaları bir bütün olarak yazınız. Tasarım hedefleri analitik tasarımda, simülasyonda ve deney sonucunda elde edilen değerler şeklinde bir tablo halinde karşılaştırmalı olarak mutlaka belirtilmelidir. Ekteki rapor kapağında bu tabloyu bulabilirsiniz.
dönem projesi - Elektronik Devre ve Robot Tasarım Projeleri
Proje Sahibi : zkzadox
2811 gün önce
Güven Puanı : 50
1 proje girişi
|
0 işlemli
|
0 ödeme yapılmayan
Proje ile ilgili soru sor
Henüz proje ile ilgili soru sorulmamış
Projeye 1 adet teklif verilmiş
1 teklif
(Ort: 185TL)
muratocal (62)
5 Puan